S.S Ayyıldız kadın girişimi üretim ve işletme kooperatifi

Ayyıldız Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Üretime Başladı

Ayyıldız Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Üretime Başladı
Ayyıldız Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Üretime Başladı

 Üyelerinin tamamı kadınlardan oluşan Ayyıldız kadın kooperatifi, Iğdır’da yetişen kaysı, tut, vişne ,kiraz  gibi ürünleri reçel ve mermelata dönüştürdükten sonra şimdide  kendi ektikleri domatesleri salçaya dönüştürmeye başladılar.
               Iğdır Merkeze bağlı Kasımcan köyünde bir bahçede kurdukları işletmede domatesleri doğal bir şekilde salçaya dönüştürüp kavanozlarla satışa hazır hale getiriyorlar. Diğer yandan da domatesleri kurutarak üretim yapıyorlar.
 
       S.S. Ayyıldız Kadın Girişimi Üretim ve işletme kooperatifi
Yönetim kurulu başkanı Elif Turan, ”Biz 7 kadın bu kooperatifi kurduk. Kurulmaktaki Amacımız yöremizde bulunan ürünleri değerlendirerek ekonomiye katkı da bulunmak. Mevsimsel olarak çıkan bütün ürünleri değerlendiriyoruz. 25 çeşit ürünümüz oldu. Yörede yetişen meyve sebzeyi değerlendiriyoruz yaşını kurusunu reçelini yapıyoruz. Ayrıca kadın istihdamı konusunda kooperatifimiz çalışma yapıyor. 10 kadını istihdam ediyoruz. ,kaysı, kiraz, vişne gibi,i reçeller yaptık.Iğdır da herkes kendisi yaptığı için  il dışına internet üzerinden satıyoruz. İl dışına yurt dışındaki  gurbetçilere satıyoruz. Kadın kooperatifi olduğumuz için destek veren çok. Takipçimiz çok. Özellikle sayın valimize teşekkür ediyoruz. Kooperatifimizin amacı özellikle kadınların ürettiği meyve ve sebzeleri işleyip, paketleyerek tüketici ile buluşturmak. İşsiz ev kadınlarını iş imkanı sağlamak köyleri terk ederek büyük şehirlere göçü bir nebze de olsa önlemek “dedi.
              
          Iğdır adına Iğdır’ı marka yapmak için üzerimize düşeni yapmak üzere yola çıktık diyen,  Yönetim kurulu üyesi  Azer Güraras da, “Amacımız mevsiminde yetişmiş olan sebze ve meyveyi, mevsiminde işleyerek daha doğal bir şekilde insanlarımıza aktarabilmek. Amacımız iç piyasayı hedefliyoruz. Fakat ileride Yurt dışına çıkmak gibi planımız var. Kooperatifimiz sosyal yönü daha fazla ağır basıyor kooperatifimizde sosyal yardım fonu oluşturmayı düşünüyoruz. Bu fon ile ihtiyaç sahibi ailelere öğrencilere burs düşünüyoruz. Iğdır da kadınlar olarak bir şeyler yapmak istiyoruz. Iğdır adına Iğdır’ı marka yapmak için üzerimize düşeni yapmak istiyoruz”
           “Eskiden köyde 2 ay çalışıp 10 ay oturuyorduk” diyen Kooperatif üyesi ve çalışanı Esmer Karabulut da, ”Ayyıldız kooperatifinde onur ve gururla çalışıyoruz. Biz kadınlar eskiden köyde 2 ay çalışıp 10 ay da evde oturuyorduk. Şimdi çalışıyoruz. Kendi ayaklarımız üzerinde duruyoruz. Ev ekonomisine de katkı sağlayıp çocuklarımızı okutuyoruz.” şeklinde konuştu.
               Iğdır Ticaret ve Sanayi Müdürü Ender Önal da çalışmaları yerinde inceleyerek, ”Iğdır’ın ilk kadın kooperatiflerinden olan Ayyıldız kadın kooperatifi üretim sahasındayız. 2020 yılı sonuna kadar Iğdır da jiç kadın kooperatifi yoktu. 2020 yılı sonunda 3 kadın kooperatif kuruldu. Bakanlığımızın KOPDES  projesi kapsamında 250 bin tl makine ekipman desteyi aldı. Şu anda o makine ve ekipmanla üretim yapıyorlar. İnşallah daha da büyüyerek ihracata doğru yol alacağız” dedi.
               SERKA görevlisi Sevil Gündüz, “Kooperatif üyelerimizi görünce çok mutlu oldum.Doğu Anadolu bölgesi gibi dezavantajlı kadınlarımızın yoğun şekilde  bulunduğu bir bölgede kooperatiflerimizin hayata geçmesi kadınlarımızın toplumsal statüsünün güçlendirilmesi gelir elde etmesi bizi mutlu etti. Serka kalkınma ajansı olarak kadınlarımızın yanındayız. Iğdır gibi sebze ve meyve ürününün yetiştiği yerde ürünlerin çöpe gitmesini önleyen ve üretime kazandıran kadınlarımız kutluyor teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
 
 
             Iğdır ve Kars ili Ayyıldız kadın girişimi üretim ve işletme kooperatifi kuruluş dilekçelerinde amaçlarını şu şekilde belirttiler: ”Üyelerimizin tamamı kadınlardın oluşmaktadır. AYYILDIZ kadın kooperatifi Iğdır’lı hanımların dayanışmasının, emeğinin, kardeşliğinin ve hayırseverliğinin simgesi olacaktır.  Bu günden sonra tüccara mahkûm olma dönemi bitiştir. Köyde yaşayan ve köy de ürettiği ürünlerin dışında geliri olmayan,  hanım kardeşlerinizin ürettiği ürünleri toplayarak, tüketiciyle buluşturulacağız “aracıların aldığı yüksek oranda kar payının üreticide kalmasının sağlanacak” işsizlik nedeniyle büyükşehirlerin varoşlarına gitmek zorunda kalan hanım kardeşlerimizin çocuklarına, kooperatif işletmelerinde iş edindirilecek, “iş bulan çocuklarımızın suç ve suçlulardan uzak tutulması sağlanacaktır.”  Köylerimizde yıllardır çeşitli nedenlerle aileler arasında kavgalar olmakta, kavgalar neticesinde çok sayıda yaralanma ve ölümle neticelenen olaylar olmuştur, aileleri ortak bir amaç etrafında toplayacağız ve ortak menfaat temin ederek husumetleri ortadan kaldıracağız.  Eskisi gibi köyümüzün sokakları çocuk sesleriyle şenlenecek ve köylerimizin tenhalaşması önlenecektir.  Amacımız para kazanmak değil, Iğdır merkez ve köylerden bulunan çalışkan hanımlarına ve çocuklarına iş imkanı sağlamak, Iğdır’ın zenginliği olan ürünlerimizin tüm dünyaya tanıtılması, yöre halkının üretime katılmasını desteklemek, en önemlisi gelirimizin bir kısmını geçim sıkıntısı çeken kardeşlerimizle paylaşmaktır.  Kooperatifimiz bünyesinde oluşturacağımız fon ile ihtiyaç sahibi aile ve çocuklara yardım edeceğiz. Merkezi Iğdır ili  olmak üzere en kısa sürede Kars  ilinde teşkilatlanarak, ilk şubemizi Kars merkeze açacağız“